16 september 2022

Så hjälper Nimo-KG livsmedelsjättens nya satsning på linschips

Linschipsens ömtålighet ställde till det. Då vände sig livsmedelsföretaget till Nimo-KG. Med hjälp av en specialbyggd och automatiserad lyft kunde chipsen överföras från leverans ner i fabrikens smakbehållare, utan att skadas.

– Kunden är 100 procent nöjd och beställde ytterligare en identisk lyft, säger Carina Thern, säljare på Nimo-KG.


800HA, hydraultömmare för tömning av storbehållare.

Linschipsen fortsätter att öka i popularitet bland konsumenterna och är idag en av de mest producerade snacks-produkterna i Sverige. Men inför ett av de stora livsmedelsföretagens produktlanseringar fanns flera utmaningar, främst i samband med att smaksätta chipsen.

Till skillnad från traditionella potatischips är linsvarianten mer luftig och spröd vilken gör dem extra ömtåliga och känsliga för stötar.

– Utmaningen i hanteringen låg därför i hur chipsen på ett säkert och samtidigt effektivt sätt skulle flyttas från leveransförpackning till fabrikens smaksättare. Eftersom chipsen lätt smular sönder är själva momentet där chipsen överförs från den levererade kartongen ner i fabrikens smakbehållare extra kritisk.

För att komma fram till en så optimerad lösning som möjligt besökte Nimo-KG livsmedelsföretagets fabrik och kompletterade med gedigna tester. De undersökte både linschipsets specifika egenskaper och behållaren som chipsen skulle föras över till.

Lösningen blev en anpassad hydraultömmare för tömning av storbehållare, en så kallad 800HA, med automatisk tömningsreglering för att säkerhetsställa en mjuk och riskfri övergång till mottagarkärlet, vilket resulterade i att chipsen kunde hanteras problemfritt och utan skador.

Lyften skulle visa sig fungera framgångsrikt i produktionen och kort efter att första produktionslinjen med den nya hydraultömmaren var installerad beställde livsmedelsjätten en identisk lyft till en annan produktionslinje.

– För oss är det viktigt att kunden får den kvalitet de efterfrågar och att vi löser utmaningar som de har i produktionsprocessen. Det är också kul att Nimo-KG har kunnat bidra till produktionen av en sådan populär och framgångsrik produkt, säger Carina Thern, säljare på Nimo-KG.

Gå tillbaka till nyhetsflödet