15 april 2018

Lantmännen satsar på skräddarsytt i bageriet

Efter 20 år med samma maskiner och ständigt återkommande driftstopp i produktionen bestämde sig Lantmännen Unibake för att uppdatera delar av produktionsutrustningen på bageriet i Köpenhamn. Målsättningen var att hitta en leverantör som kunde leverera skräddarsydda maskiner för bageri till Lantmännens unika produktionslinje, lösningen hittade de hos Nimo-KG i Skåne.

– Många maskintillverkare har ett fast sortiment av lyftar och tömmare och kan inte göra anpassningar eller förändringar. Där ligger Nimo-KG ett stort steg före sina branschkollegor, de tittade på vår produktion och kom med förslag på hur maskinerna kunde anpassas till vår process. De tog hand om hela förloppet, från idé och konstruktion till installation, säger Kenneth Staal, teknisk chef hos Lantmännen Unibake.

På Lantmännen Unibakes bageri i utkanten av Köpenhamn pågår tillverkningen 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. För att öka produktionstakten kontaktades skåneföretaget Nimo-KG som skräddarsyr maskiner för produkthantering till livsmedelsbranschen världen över.

– Bageribranschen har unika förutsättningar och utmaningar, precis som andra tillverkande företag i olika branscher och industrier, och därmed behov av unika lösningar. Vår utmaning, och det vi tycker är roligast, är att konstruera lösningar som gör att kundens behov tillgodoses, säger Anders Pålsson hos Nimo-KG.

Kenneth Staal har som teknisk chef på Lantmännen Unibake samarbetat med flera utrustningsleverantörer. Anledningen till att de fastnat för Nimo-KG beror dels på expertisen inom unika lösningar för bageriers befintliga produktionslinjer och dels på maskinernas höga kvalitet.

– Efter att Nimo-KG installerade skräddarsydda maskiner för bageri för ett år sedan har vi inte haft några driftstopp överhuvudtaget, säger Kenneth Staal.

Lantmännens bageri i Köpenhamn kan mycket väl få sällskap av fler lyft- och tömmarmaskiner framöver.

– Vi är väldigt nöjda med utrustningen och att driftsäkerheten är i topp. Om vi i framtiden behöver utöka maskinpoolen eller byta ut maskiner ringer vi Nimo-KG direkt.

Se och läs mer om Nimo-KG:s produktsortiment

Gå tillbaka till nyhetsflödet